The black-crested tit-tyrant or Marañón tit-tyrant (Anairetes nigrocristatus) is a species of bird in subfamily Elaeniinae of family Tyrannidae, the tyrant flycatchers. It is found in Ecuador and Peru.
Taxonomy and systematics
The members of genus Anairetes are known commonly as tit-tyrants because their active foraging behavior and crests are reminiscent of the true tits in the family Paridae. The genus had formerly been named Spizitornis.
The black-crested tit-tyrant is monotypic. Some twentieth century authors treated it and the pied-crested tit-tyrant (A. reguloides) as conspecific but by about 1990 this had been discarded. The two are sister species and form a superspecies.
Description
The black-crested tit-tyrant is 13 cm (5.1 in) long. It is the largest and most boldly patterned member of its genus. Adult males have a dramatic black crest formed by elongated feathers of the central crown. The rest of their crown and their nape are white and the rest of their head is black. Their upperparts are black with thin white streaks. Their wings are black with wide white edges on the flight feathers. Their wing coverts have wide white tips that show as two bars on the closed wing. Their tail is black with wide white tips on the feathers; the outermost pair have entirely white outer webs. Their throat, breast, and flanks are streaked with black and white and their belly and undertail coverts are plain yellowish white. They have a dark brown iris, a bright orange bill with a blackish tip, and black legs and feet. Adult females have a shorter crest than males. The front of their head is a duskier black and they are dusky and white instead of black and white elsewhere. Their bill is mostly black with some yellow-orange at the base of the mandible. Juveniles have a shorter crest than adult females, a dusky crown, blackish and pale olivaceous streaks on the back, dirty white underparts with some dark brown streaks on the breast, and a dark bill with a pinkish base to the mandible....