Humboldt's white-fronted capuchin (Cebus albifrons) is a species of gracile capuchin monkey. It is found in Colombia, Venezuela, Brazil, and potentially the island of Trinidad.
Taxonomy
The species name Cebus albifrons was formerly considered to also include several types of white-fronted capuchin monkey which are now regarded as separate species based on genetic studies by Boubli and Lynch Alfaro.
Boubli et al. found in a 2012 study that the capuchins on Trinidad, previously classified as C. albifrons trinitatis, had derived from within C. olivaceus brunneus (or more specifically, the mitochondrial genes of the single Trinidad specimen they sampled derived from brunneus). However, the physical differences amongst Trinidad populations have cast doubt on this categorization. Further complicating this taxonomy is the fact that subsequent morphological inspection of the C. brunneus specimens used for the study found them to be distinct from the actual type specimen of C. brunneus. Due to this controversy, taxonomic authorities take differing views on the Trinidad capuchins; the IUCN Red List classifies them as a distinct, critically endangered species (C. trinitatis), the American Society of Mammalogists recognizes them as conspecific with C. brunneus, and the ITIS considers them a subspecies of the white-fronted capuchin (C. a. trinitatis).
Trinidad white-fronted capuchin
Boubli et al. found in a 2012 study that the capuchins on Trinidad, previously classified as C. albifrons trinitatis, had derived from within C. olivaceus brunneus (or more specifically, the mitochondrial genes of the single Trinidad specimen they sampled derived from brunneus). However, the physical differences amongst Trinidad populations have cast doubt on this categorization. Further complicating this taxonomy is the fact that subsequent morphological inspection of the C. brunneus specimens used for the study found them to be distinct from the actual type specimen of C. brunneus. Due to this controversy, taxonomic...