The rusty-bellied brushfinch (Atlapetes nationi) is a species of bird in the family Passerellidae, the New World sparrows. It is endemic to Peru.
Taxonomy and systematics
The rusty-bellied brushfinch was formally described in 1881 with the binomial Buarremon nationi. Its specific epithet honors William Nation, who provided the type specimen. Genus Buarremon was merged into Atlapetes early in the twentieth century. Various authors have treated the rusty-bellied brushfinch as conspecific with one of the slaty brushfinch (A. schistaceus) or the bay-crowned brushfinch (A. seebohmi).
The rusty-bellied brushfinch has two subspecies, the nominate A. n. nationi (Sclater, PL, 1881) and A. n. brunneiceps (Berlepsch and Stolzmann, 1906).
Description
The rusty-bellied brushfinch is 17 to 19 cm (6.7 to 7.5 in) long and weighs about 40 to 43 g (1.4 to 1.5 oz). The sexes have the same plumage. Adults of the nominate subspecies have a black forehead and a dark olive crown. Their face is black with a wide white lower cheek and a thin black line below the front of it. Their upperparts are lead gray; their wings and tail are slightly darker with white on the marginal coverts. Their chin is black and their throat white with a wide gray breastband below it that extends along the flanks. The rest of their breast, their belly, and their crissum are cinnamon-buff. Juveniles have a brown wash on their upperparts; their underparts are mostly brownish with buff streaks. Subspecies A. n. brunneiceps is paler overall than the nominate. It sometimes has white speckles on the crown and face. Its paler grayish upperparts have a slight olive tone. Its breastband is indistinct and its throat and underparts are tawny or dark buff. Both subspecies have a dark red-brown iris, a long, thick-based blackish bill, and gray to dusky brown legs and feet.
Distribution and habitat
The rusty-bellied brushfinch is a bird of the western Andes of central to southern Peru. The nominate subspecies is the more northerly of the two...