The brown rat (Rattus norvegicus), also known as the common rat, street rat, sewer rat, wharf rat, Hanover rat, Norway rat and Norwegian rat, is a widespread, common species of rat. One of the largest muroids, it is a brown or grey rodent with a body length of up to 28 cm (11 in) long, and a tail slightly shorter than that. It weighs between 140 and 500 g (4.9 and 17.6 oz). Thought to have originated in northern China and neighbouring areas, it has now spread to all continents except Antarctica, and is the dominant rat in Europe and much of North America, having become naturalised across the world. With rare exceptions, the brown rat lives wherever humans live, particularly in urban areas. It is omnivorous, reproduces rapidly, and can be a vector for several human diseases.
Selective breeding of the brown rat has produced the fancy rat (rats kept as pets), as well as the laboratory rat (rats used as model organisms in biological research). Both fancy rats and laboratory rats are of the domesticated subspecies Rattus norvegicus domestica. Studies of wild rats in New York City have shown that populations living in different neighborhoods can evolve distinct genomic profiles over time, by slowly accruing different traits.
Naming and etymology
The brown rat was originally called the "Hanover rat" by people wishing to link problems in 18th-century England with the House of Hanover. It is not known for certain why the brown rat is named Rattus norvegicus (Norwegian rat), as it did not originate from Norway. However, the English naturalist John Berkenhout, author of the 1769 book Outlines of the Natural History of Great Britain, is most likely responsible for popularizing the misnomer. Berkenhout gave the brown rat the binomial name Mus norvegicus, believing it had migrated to England from Norwegian ships in 1728.
By the early to the middle part of the 19th century, British academics believed that the brown rat was not native to Norway, hypothesizing (incorrectly) that it may have...