The plumbeous pigeon (Patagioenas plumbea) is a species of bird in the family Columbidae. It is found in Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, French Guiana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, and Venezuela.
Taxonomy and systematics
The plumbeous pigeon is most closely related to the ruddy pigeon (P. subvinacea), short-billed pigeon (P. nigrirostris), and dusky pigeon (P. goodsoni), and they have sometimes been placed in subgenus Oenoenas. These six subspecies are recognized:
P. p. bogotensis Berlepsch & Leverkühn (1890)
P. p. chapmani Ridgway (1916)
P. p. pallescens Snethlage (1908)
P. p. wallacei C. Chubb (1918)
P. p. baeri Hellmayr (1908)
P. p. plumbea Vieillot (1818)
Vocal differences among and even within the subspecies hint that more than one species may be involved.
Description
The plumbeous pigeon is 34 cm (13 in) long and weighs 172 to 231 g (6.1 to 8.1 oz). Males have a dark gray head, neck, and underparts that sometimes have a pinkish or purplish tinge. The shoulders, back, rump, wings, and tail are dark grayish brown to drab olive. The hindneck sometimes has bronzy spots. The eye is red and surrounded by bare purplish red skin. The female's purplish wash is less intense and the neck spots more intense than the male's. Juveniles are duller than the adults, with very little purplish wash, and some feathers have rusty edges. The subspecies differ mostly in the amount and intensity of the pink or purple on the upperparts. Visually the plumbeous pigeon can be confused with the ruddy pigeon (P. subvinacea) where their ranges overlap, but their vocalizations are very different.
Distribution and habitat
The subspecies of plumbeous pigeon are found thus:
P. p. chapmani – west slope of the Andes from Colombia south to Ecuador's El Oro Province
P. p. bogotensis – east slope of the Andes from Venezuela and Colombia south to Bolivia's Cochabamba Department
P. p. wallacei – extreme eastern Venezuela, the Guianas, and eastern Amazonian Brazil as far west as the Rio...