The plain-winged antshrike (Thamnophilus schistaceus), sometimes called the black-capped antshrike, is a species of bird in subfamily Thamnophilinae of family Thamnophilidae, the "typical antbirds". It is found in Bolivia, Brazil, Colombia, Ecuador, and Peru.
Taxonomy and systematics
The plain-winged antshrike has three subspecies, the nominate T. s. schistaceus (D'Orbigny, 1837), T. s. capitalis (Sclater, PL, 1858), and T. s. heterogynus (Hellmayr, 1907). Some authors have suggested that T. s. heterogynus might deserve full species status. The plain-winged antshrike and the mouse-colored antshrike (T. murinus) are sister species.
Description
The plain-winged antshrike is 13 to 14 cm (5.1 to 5.5 in) long and weighs 19 to 21 g (0.67 to 0.74 oz). Members of genus Thamnophilus are largish members of the antbird family; all have stout bills with a hook like those of true shrikes. This species exhibits significant sexual dimorphism. Adult males of the nominate subspecies are almost entirely gray, with slightly darker upperparts than underparts. Their wings and wing coverts have a slight brownish tinge. Adult females have a rufous crown and a grayish face. Their upperparts are yellowish olive-brown and their underparts pale olive-brown. In both sexes individuals are darker in the western part of their range than the east. Subadults of both sexes are similar to adult females but with variable underparts' color. Both sexes have a red iris. Males of subspecies T. s. capitalis have a black crown. Females of subspecies T. s. heterogynus have rufous-brown upperparts and rich ochraceous underparts.
Distribution and habitat
The nominate subspecies of the plain-winged antshrike is found in Peru from south of the Marañón and Amazon rivers into Bolivia as far as central Santa Cruz Department and in southern Amazonian Brazil. In Brazil its range is roughly bounded by the lower Juruá River in Amazonas State, the Tocantins River in Pará and Tocantins, Acre, Rondônia, northern and western Mato Grosso, and...