The Muridae, or murids, are either the largest or second-largest family of rodents and of mammals, containing approximately 870 species, including many species of mice, rats, and gerbils found naturally throughout Eurasia, Africa, and Australia.
The name Muridae comes from the Latin mus (genitive muris), meaning "mouse", since all true mice belong to the family, with the more typical mice belonging to the genus Mus.
Distribution and habitat
Murids are found nearly everywhere in the world, though many subfamilies have narrower ranges. Murids are not found in Antarctica or many oceanic islands. Although none of them are native to the Americas, a few species, notably the house mouse and black rat, have been introduced worldwide. Murids occupy a broad range of ecosystems from tropical forests to tundras. Fossorial, arboreal, and semiaquatic murid species occur, though most are terrestrial animals. The extensive list of niches filled by murids helps to explain their relative abundance.
Diet and dentition
A broad range of feeding habits is found in murids, ranging from herbivorous and omnivorous species to specialists that consume strictly earthworms, certain species of fungi, or aquatic insects. Most genera consume plant matter and small invertebrates, often storing seeds and other plant matter for winter consumption. Murids have sciurognathous jaws (an ancestral character in rodents) and a diastema is present. Murids lack canines and premolars. Generally, three molars (though sometimes only one or two) are found, and the nature of the molars varies by genus and feeding habit.
Reproduction
Some murids are highly social, while others are solitary. Females commonly produce several litters annually. In warm regions, breeding may occur year-round. Though the lifespans of most genera are generally less than two years, murids have high reproductive potential and their populations tend to increase rapidly and then drastically decline when food resources have been exhausted. This is often seen in a three- to four-year...